מנגנון הפציעה
תסמונת זו נוצרת עקב חיכוך או התנגשות בין עצם הירך לאגן הירכיים באזור המכתש (אצטבולום). התנגשות יכולה לנבוע ממבנה מולד של עצמות אלו או עקב היווצרות עצם עודפת בד״כ בגיל העשרה עקב פעילות גופנית הכוללת כיפוף מוגבר של המפרק ולבסוף מבנה זה יכול להיווצר לאחר שברים סביב המפרק
מי בסיכון?
תסמונת תפס הירך שכיחה יותר בין העשור השלישי לחיים, לעשור החמישי. התסמונת שכיחה יותר אצל אתלטים.
איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
לרוב הסובלים מתסמונת זו ילינו על כאב סביב המפרק, כאב בתנועה בעיקר בכיפוף עמוק. במקרים מסוימים מתלווה גם נזק סחוסי או קרע בלאברום היכולים להתאפיין בקליקים ותחושת נעילה של המפרק.
מה צריך כדי לאבחן?
עיקר האבחנה מתבצע על ידי שילוב בין התלונות האופייניות, הבדיקה הגופנית וצילום רנטגן מכוון למפרק הירך במנחים שונים. לעיתים, לפי החלטת הרופא, יש צורך בביצוע MRI עם הזרקת חומר ניגוד (ארתרוגרם) למפרק.
חשוב לדעת כי ישנן סיבות רבות לכאב סביב מפרק הירך, אשר חלקן כלל אינן נגרמות מבעיה במפרק עצמו. לכן, כאשר תיבדקו במרפאה, ייתכן כי ייבדקו גם מקורות אחרים לכאב, כמו הגב התחתון או הברך.
איך מטפלים בזה?
טיפול שמרני – הטיפול השמרני כולל פיזיותרפיה, המנעות מפעילויות הגורמות לכאבים ושינוי אופי הפעילות. בנוסף ניתן להזריק למפרק תכשירים כגון חומצה היאלורונית או תרכיז של פקטורי ריפוי (PRP) (פחות מתאים כאשר הנזק נגרם מבעיה מכנית/מבנית).
טיפול ניתוחי – ארתרוסקופיה של מפרק הירך מאפשרת לשייף את בליטות העצם שככה״נ גרמו לקרע בלאברום או לנזק הסחוסי, כמו כן, ניתן גם לתקן את הלאברום הקרוע ולטפל בפגיעת הסחוס ככל שנדרש.
נותחתי מה עכשיו?
לאחר הניתוח, חשוב להתחיל ביצוע פיזיותרפיה בתוך שבוע מהניתוח. לשם כך עליך לקבוע תור מבעוד מועד עם מכון פיזיותרפיה. מרבית המנותחים רשאים לדרוך דריכה מלאה מיד לאחר הניתוח. עם זאת, אנו ממליצים על שימוש בקביים, בעיקר בשל כאב בזמן דריכה. קצב ההחלמה הינו מאוד אישי. לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה האישי שלך. עליך לקחת בחשבון כחודש של הגבלה בפעילות יומיומית, כולל נהיגה. חזרה לפעילות ספורטיבית עשויה לארוך 4-6 חודשים.
סוקולוב 46 (כיכר המושבה)
הוד השרון
פול אפקט מדיה ניהול קמפיינים ברשת