מרכז רפואי רמת אביב

ארתרוסקופיה ברך

ארתרוסקופיה משמעה הסתכלות לתוך המפרק (ארתרו=מפרק, סקופיה=הסתכלות).
הניתוח מתבצע דרך מספר פתחים זעירים (2-3) דרכם מוחדרת מצלמה וכלים ניתוחיים. באמצעות שיטה זו ניתן לטפל במספר לא מבוטל של פתולוגיות בברך. היתרון המרכזי בביצוע ניתוח בשיטה ארתרוסקופית הינו שיקום מהיר יותר מאשר אחרי ניתוח בשיטה פתוחה.

ארתרוסקופיה של ברך יכולה להתאים לטיפול בקרע במניסקוס, הוצאת גופים חופשיים, טיפול בפגיעה במשטחים הסחוסיים, שחזור רצועה צולבת, טיפול בזיהומים במפרק.

מה קורה בזמן הניתוח?
יש להגיע לניתוח בצום מוחלט (אוכל ושתיה) של לפחות 8 שעות לפני הניתוח. הניתוח לרוב מבוצע באשפוז יום והשחרור לאחר הניתוח הוא באותו יום או יום למחרת.

הניתוח יכול להתבצע תחת הרדמה כללית, אזורית (הזרקת חומר הרדמה למעטפת חוט השדרה) או אפילו הרדמה מקומית (הזרקת חומר הרדמה לתוך המפרק). ההחלטה על סוג ההרדמה מתקבלת בעצה אחת עם המנתח והמרדים.

מה קורה אחרי הניתוח?
לרוב, המנותח ישוחרר לביתו כבר ביום הניתוח או יום למחרת.
לכל פעולה המתבצעת בברך ישנו פרוטוקול שיקום ייעודי. בקווים כלליים השיקום מתמקד בשחזור טווחי תנועה, שחזור הכוח ועבודה על תפקודים מתקדמים של הברך.
השיקום יתבצע לרוב על ידי פיזיותרפיסט אולם חייב לכלול תרגול עצמי יומיומי בבית.

השיקום לאחר הניתוח:
מרבית המטופלים משתחררים לביתם כבר ביום הניתוח. מהלך השיקום הינו מפתח חשוב לתוצאה מוצלחת, בכל סוגי הארתרוסקופיות של מפרק הברך. לכל פעולה ניתוחית קיים פרוטוקול שיקום ייחודי. ככלל, ניתן דגש להנעה מוקדמת של המפרק וניידות.

השיקום מבוצע במכון לפיזיותרפיה על ידי פיזיותרפיסט/ית ומשולב בתרגול עצמי בבית.
חשוב לציין כי כל אחד ואחת מחלימים בקצב אישי ושונה ולכן לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה של כל מנותח או מנותחת.

דריכה לאחר הניתוח תהיה מותרת ברוב המקרים (למעט מקרים בהם בוצע טיפול לנגעי סחוס). חזרה לפעילות יומיומית וחזרה לפעילות ספורטיבית משתנה בהתאם לסוג הניתוח שבוצע.

סיבוכים:
ניתוח ארתרוסקופי של הברך הינה שיטה ניתוחית בטוחה למדי. יש להדגיש אולם, כי בכל ניתוח עשויים להיווצר סיבוכים. סיבוכים אלו כוללים סיבוכים הקשורים להרדמה וסיבוכים הקשורים לניתוח. סיבוכי ההרדמה נדירים וחלקם הגדול ניתנים לטיפול. סיבוכי הניתוח כוללים זיהום, פגיעה בכלי דם או עצב. זיהום מצריך לרוב שטיפה של המפרק (בארתרוסקופיה חוזרת) ומתן אנטיביוטיקה דרך הוריד. פגיעה בעצב הינה לרוב זמנית ומצריכה מעקב בלבד. חשוב להדגיש כי המנתח המנוסה בקיא באנטומיה ויודע את מיקום כלי הדם והעצבים הגדולים סביב המפרק. סיבוכים נוספים כוללים שבירת מכשיר, פגיעה במשטח המפרקי או מבנה תוך מפרקי אחר, נוקשות תנועה במפרק וכאב. בכל חשש למהלך לא תקין לאחר ניתוח מומלץ לשוב לבדיקה.

לסיכום – ההיערכות לקראת הניתוח צריכה לכלול – קביים, טיפול תרופתי לשיכוך כאב, תור לפיזיותרפיה לשיקום מיידי לאחר הניתוח, חופשת מחלה למשך 3 שבועות לפחות.

מעוניינים לקבוע תור אצל פרופ' עמר :

מעוניינים לקבוע תור ?

מלאו את הפרטים בטופס הבא ואנו נחזור אליכם