מרכז רפואי רמת אביב

ארתרוסקופיה של מפרק הירך

ארתרוסקופיה של מפרק הירך הינה שיטה ניתוחית המאפשרת לטפל במגוון של בעיות תוך מפרקיות וחוץ מפרקיות סביב מפרק הירך. בעיות אלו בעבר לא היו ניתנות לטיפול או שהצריכו ניתוחים פתוחים גדולים. בארתרוסקופיה של מפרק הירך, הניתוח מבוצע באמצעות 2-3 פתחים זעירים בעור דרכם מוחדרים מצלמה וכלים ניתוחים דקים.

מצבים המתאימים לטיפול ארתרוסקופי במפרק הירך כוללים: גופים חופשיים במפרק, קרע בלאברום (מעטפת סחוסית של מפרק הירך), פגיעה במשטחים הסחוסיים של המפרק, אבחון וטיפול במחלות סינוביאליות (PVNS, Chondromatosis), טיפול לאחר שבר תוך מפרקי, טיפול בזיהום ולסיכום ניתן לבצע ארתרוסקופיה אבחנתית במידה והבדיקה הגופנית בשילוב עם אמצעי דימות לא מספקים אבחנה.

מצבים המתאימים לטיפול שאינם תוך מפרקיים כוללים: טיפול בירך קופצת (Snapping Hip), דלקת בבורסה טרוכנטרית, צביטה בין עצם השת (איסכיום) לעצם הירך, שחרור עצב סכיאטי, טיפול בקרע בגידי ההמסטרינג וגידי השרירים המרחיקים של הירך (גלוטאוס מדיוס).

מה עושים בניתוח?
הניתוח מתבצע בד״כ בהרדמה מלאה, לאחר השכבה קפדנית עם ריפוד לכל נקודות הלחץ על מנת למנוע פגיעות באיברים אחרים, מבצעים מתיחה של הגפה המנותחת על מנת לייצר מרווח עבודה שדרכו ניתן להחדיר את מכשירי הניתוח באופן בטוח מבלי לפגוע בסחוס או בלאברום.
לאחר החדרת המכשור ניתן לבצע פעולות כגון תפירה של קרעים בלאברום, שחזור לאברום, שיוף עצם באגן או בצוואר הירך, הטריית רקמה דלקתית או תיקון קרעים בגידים/שרירים.

תהליך השיקום לאחר הניתוח: לרוב, אשפוז לאחר ניתוח ארתרוסקופיה של מפרק הירך הינו ללילה אחד. חשוב להדגיש את חשיבות השיקום להשגת תוצאה מיטבית מהטיפול הניתוחי. לאחר כל ניתוח ישנו פרוטוקול שיקום ייעודי וייחודי המותאם לניתוח ולמנותח על ידי הרופא המנתח והפיזיותרפיסט המטפל. באופן כללי ניתן לומר, כי יש לתת דגש להנעה מוקדמת של המפרק. תהליך השיקום מתרחש גם במסגרת מכון הפיזיותרפיה וגם תרגול עצמי יומיומי בבית.

לרוב אין מניעה לשאת משקל מיד לאחר הניתוח. במקרים בהן ישנה מניעה לנשיאת משקל (כגון חשש לשבר בצוואר הירך) הרופא המנתח ינחה את המנותח והמשקם באורך התקופה בה אסור לשאת משקל. לרוב חזרה לעבודה משרדית תתאפשר לאחר כחודש, נהיגה כחודשיים, ריצה לאחר 3-4 חודשים.

התוויות נגד לניתוח (מי לא מתאים?)
חולים הסובלים מתת התפתחות של מפרק הירך (DDH) או חלים הסובלים משחיקה ניוונית מתקדמת של מפרק הירך אינם מתאימים לארתרוסקופיה של מפרק הירך. ניתוח ארתרוסקופיה בחולים אלו אינו צפוי להביא להטבה או לשפר באופן מובהק את מצבם התפקודי של המנותחים ולא ידחה באופן משמעותי את הצורך ומועד ניתוח להחלפת מפרק. ישנם כמובן יוצאים מן הכלל והם חולים המתייצגים עם תלונות מכניות של נעילת המפרק (עקב גוף חופשי או קרע גדול בלאברום). במקרים אלו מטרת הניתוח היא שחרור המפרק וסילוק הגורם ״הנועל״.

סיבוכים: ארתרוסקופיה, ובכללה ארתרוסקופיה של מפרק הירך הינה שיטה ניתוחית בטוחה למדי עם שיעור סיבוכים של עד 5%. שיעור זה הינו נמוך יותר לאור הבנה של הגורמים לסיבוכים. מרבית הסיבוכים הינם משניים למתיחה של הגפה (מתיחת יתר או חסר). מתיחת חסר מעלה את הסיכוי לגרימת נזק במשטחי המפרק עקב קושי בתמרון הכלים בעוד שמתיחת יתר יכולה להביא לפצעי לחץ ונזק עצבי (לרוב חולף). המתיחה נעשית כנגד כרית מרופדת הנמצאת מול מפשעת המנותח ולכן פצעי עור באזור איבר מין, ירידה בתחושה ועד ירידה זמנית בתפקוד מיני הינם סיבוכים שתוארו אולם נדירים מאוד. סיבוכים נוספים (נדירים גם הם) – זיהום, דימום, פגיעה ישירה בכלי דם, עצב והסתיידות ברקמות הרכות סמוך למפרק.

מה יש להכין לפני הניתוח?
יש להיערך לקראת הניתוח – קביים, טיפול תרופתי לשיכוך כאב, תור לפיזיותרפיה לשיקום מידי לאחר הניתוח, חופשת מחלה למשך 6 שבועות לפחות.
בהצלחה והחלמה מלאה ומהירה!

מעוניינים לקבוע תור אצל פרופ' עמר :

מעוניינים לקבוע תור ?

מלאו את הפרטים בטופס הבא ואנו נחזור אליכם