מרכז רפואי רמת אביב

תסמונת תל הירך

Peri-trochanteric syndrome

מנגנון הפגיעה:
מנגנון הפגיעה הנפוץ בכאבים בצד (תל) הירך הוא טראומה מיקרוסקופית חוזרת לאזור החיצוני של הירך. ייתכן מנגנון של טראומה חדה (אקוטית) או צליעה וחולשת שריר עקב בעיה שאינה קשורה למפרק הירך (לאחר פגיעה נוירולוגית, שבץ, חולשת שרירים מולדת וכו׳). לעיתים בנוסף לתגובה הדלקתית באיזור מתלווה קרע בגיד שמבצע הרחקה של הירך מהגוף (גלוטאוס מדיוס) המתחבר לאיזור זה.

מי בסיכון?
תסמונת תל הירך שכיחה יותר בנשים, ושכיחה יותר מעל גיל 50.

איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
התלונה העיקרית בתסמונת תל הירך היא כאב בחלק החיצוני של הירך. מרבית החולים יתארו כאב המוחמר לאחר שכיבה על הצד הפגוע, כאב לילי, כאב בהליכה ולעיתים קרובות גורם לרגישות מוגברת למגע באזור הכואב. בחלק מהמקרים, (בהם ישנו גם קרע בגיד) התסמונת עשויה להתייצג בנוסף עם חולשת שרירים אופיינית ו/או בצליעה אופיינית.

מה צריך כדי לאבחן?
לרוב, התלונות האופייניות יחד עם ממצאים מכוונים בבדיקה הגופנית יכולים להספיק לצורך האבחנה. במקרים בהם הבדיקה הגופנית מדגימה חולשה של שרירים בחלק החיצוני של הירך, ויש חשד לפגיעה בשרירים החיצוניים של המפרק, תושלם האבחנה בעזרת בדיקת MRI.
חשוב לדעת כי ישנן סיבות רבות לכאב סביב מפרק הירך, אשר חלקן כלל אינן נגרמות מבעיה במפרק עצמו. לכן, כאשר תיבדקו במרפאה, ייתכן כי ייבדקו גם מקורות אחרים לכאב, כמו המפרק בין עמוד השדרה לאגן, והגב התחתון.

טיפול
ברוב המכריע של המקרים הטיפול הראשוני יהיה טיפול שמרני ורק לאחר כשלון של הטיפול השמרני יישקל טיפול ניתוחי.

טיפול שמרני – הטיפול השמרני כולל פיזיותרפיה לחיזוק שרירים, מתיחת הרקמה הרכה סביב אזור הכאב (מתיחת "פסיה לטה") ושיפור תבנית ההליכה, בשילוב עם שינוי אופי פעילות, והימנעות מפעולות הגורמות לכאב. שילוב של הזרקה מקומית אל אזור הכאב ותרופות נגד דלקת או נגד כאב, גם הם טיפולים מקובלים.
בתחום ההזרקות, ישנו טיפול הנחשב חדשני למדי, בשם הזרקת PRP. מדובר בהזרקה של פלסמה מסורכזת מדמו של המטופל, המאפשרת שימוש בתכונות הריפוי הטבעי של הגוף, ע"י ריכוז גבוה של חומרי ריפוי המוזרק אל מקום הבעיה.
טיפול ניתוחי – כאשר מאובחנים קרעים בשרירים החיצוניים של מפרק הירך, ניתן לבצע תפירה של הקרעים באופן ניתוחי, בשיטה ארתרוסקופית או בשיטה פתוחה.

פרופ' אייל עמר מסביר על תסמונת תל הירך

מעוניינים לקבוע תור אצל פרופ' עמר :

מעוניינים לקבוע תור ?

מלאו את הפרטים בטופס הבא ואנו נחזור אליכם