מנגנון :
שינויים ניווניים (שחיקת סחוס) יכולה להופיע בכל אחד ממפרקי הגוף אולם ישנם מפרקים שכיחים יותר (ברך, ירך, כתף, קרסול, כף יד ועמוד שדרה) ומפרק הירך הוא בין המפרקים השכיחים ביותר להופעת שינויים ניווניים. מחלה ניוונית מטבעה מופיעה באופן הדרגתי ואיטי. השחיקה יכולה לנבוע ממבנה מסוים המועד יותר לשחיקה (ייתכן על רקע מחלת ילדות או לאחר חבלה) עקב אי התאמה בין חלקי המפרק.
ניוון של הסחוס עלול להופיע בכל מפרק בגוף. מפרק הירך הינו מהמפרקים השכיחים יותר בהם מתרחש ניוון של הסחוס. מפרקים שכיחים נוספים הם מפרקי האצבעות בכפות הידיים, והברכיים. מחלה ניוונית של מפרק הירך, ככל מחלה ניוונית של מפרקים בגופינו, היא מחלה המופיעה באופן הדרגתי. ניוון הסחוס במפרק הירך מופיע לרוב עקב מבנה מסוים של המפרק המועד לשחיקה. לעיתים על רקע מחלות ילדות של מפרק הירך, בליטות עצם משני צידי המפרק הגורמות לאי התאמה של חלקי המפרק או 10-15 שנים לאחר חבלה לסחוס.
מי בסיכון?
שחיקת המפרק מופיעה בשכיחות הולכת וגוברת עם הגיל. פרט למקרים מאוד בודדים, הקשורים למחלות ילדות בדרך כלל, מרבית הסובלים מניוון של הסחוס הינם מעל גיל 50.
איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
התלונות האופייניות למחלת סחוס ניוונית הינה בעיקר כאב המופיע לאחר מנוחה ממושכת (בבוקר, לאחר ישיבה או שכיבה ממושכת) כמו גם לאחר פעילות גופנית. מגבלה בתנועת המפרק גם היא תופעה אופיינית לשחיקת סחוס אולם לאור ההופעה ההדרגתית לא כל החולים ישימו ליבם לכך. אופי הכאבים אינו קבוע אלא התקפי עם עליות ומורדות.
מה צריך כדי לאבחן?
אבחנת שינויים ניווניים מתבצעת על ידי שילוב בין תלונות אופייניות של כאב, ממצאים אופייניים בבדיקה גופנית (חריקות, רגישות וכו׳) ולבסוף צילום רנטגן בנשיאת משקל ובמנחים שונים.
יש לציין כי כאב סביב מפרק הירך יכול לנבוע מסיבות רבות ומגוונות אשר חלקן כלל אינן נגרמות מבעיה מפרקית. אי לכך, ייתכן כי בזמן הבדיקה במרפאה ייבדקו אתרים אחרים כגון הגב התחתון או מפרק הירך ואף הקרסול כמקורות אפשריים לכאב.
טיפול:
טיפול בדלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) יכול להיות שמרני או ניתוחי.
טיפול שמרני – הטיפול השמרני כולל מספר מרכיבים ביניהם: ביצוע פעילות גופנית ללא כאב ולצורך כך מומלץ לשנות את אופי הפעילות ולהימנע מפעילויות הגורמות לכאב אולם לא להימנע מפעילות גופנית באופן מוחלט. בנוסף מומלץ על שימוש באביזרי עזר להליכה (מקל), הפחתה במשקל גוף. ניתן ליטול תרופות נוגדות דלקת וכאב לפי מרשם מרופא מטפל. במקרים מסוימים ניתן להפיק תועלת משינוי העומסים העוברים בברך על ידי שינוי צורת נשיאת המשקל (לדוגמא נעלי אפוס תרפיה). לבסוף ניתן לשקול הזרקות מקומיות לברך כגון סטרואידים, חומצה היאלורונית, PRP, אורתוקין.
טיפול ניתוחי – הטיפול ניתוחי הוא החלפה מלאה (הן מצד האגן והן מצד הירך) של מפרק הירך במשתל. הניתוח כולל חתך בצד או קדמת הירך, החלפת משטחי המפרק הפגועים והנחת משתל ממתכת ופלסטיק שמבנהו דומה למבנה המפרק.
סוקולוב 46 (כיכר המושבה)
הוד השרון
פול אפקט מדיה ניהול קמפיינים ברשת