מנגנון הפציעה
קרע ברצועה הצולבת הקדמית, על פי רוב, קורה במהלך פגיעה סיבובית לברך כגון שינוי כוון פתאומי. ישנם שני מנגנונים עיקריים: הראשון, נטיעה וסיבוב (Plant & Twist). במנגנון זה, לדוגמא בזמן עצירה פתאומית, השוק נשארת נטועה ברצפה בעוד הירך (ושאר הגוף) ממשיך קדימה ו/או להסתובב. המנגנון השני מערב יישור יתר של הברך בו עקב הצורה של הירך היא משמשת כ״גיליוטינה״. בשני המנגנונים הרצועות עלולות להימתח מעבר ליכולתן ולהיקרע או לאבד את תפקודן.
מי בסיכון?
פגיעה סיבובית לברך, יישור יתר או עצירה פתאומית יכולות לקרות לכל אחד מאתנו אולם שכיחות יותר בפעילויות המחייבות שינויי כיוון כגון סקי, כדורגל, כדורסל, טניס, אומנויות לחימה וכו׳.
תנועת עצירה פתאומית תוך שינוי כיוון יכולה לקרות לכל אחד, אך שכיחה יותר במהלך סקי, משחקי כדורסל, כדורגל, וטניס.
איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
תפקידה של הרצועה הצולבת הקדמית הוא למנוע מהשוק לנוע קדימה יחסית לירך (ולגוף) ולכן התלונה העיקרית של הסובלים מקרע ברצועה צולבת קדמית תהיה חוסר יציבות של הברך המלווה בבריחות, חוסר שליטה ותחושה כי לא ניתן לסמוך על הברך.
בזמן הפציעה ייתכן ותורגש (או אף תישמע) תחושת קריעה (או אף ״קנאק״). נפיחות בברך תופיע תוך זמן קצר (הנוצרת בשל דימום עקב הקרע)
מה צריך כדי לאבחן?
לרוב, סיפור של חבלה סיבובית לברך יחד עם הופעת נפיחות מידית, תלונות על חוסר יציבות וממצאים אופייניים בבדיקה הגופנית מספיקים על מנת לאבחן קרע ברצועה. ייתכן כי לעיתים (למשל לצורך תכנון טרום ניתוחי) יידרש דימות מתקדם של הברך (על פי המלצת האורתופד).
טיפול
בתקופה המידית שלאחר הפציעה (מספר שבועות) הטיפול הוא שמרני מיסודו ומתמקד בהפחתת נפיחות, השגת טווח תנועה וחיזוק שרירים סביב הברך. מאחר ודלדול שרירים יכול להופיע תוך ימים מספר מומלץ להתחיל בפיזיותרפיה מוקדם ככל האפשר.
רק לאחר תקופה של כ 6 שבועות של טיפול, במידה ותלונות על חוסר יציבות נמשכות ומפריעות לתפקוד יומיומי או חזרה לפעילות הרצויה יש מקום לשקול שחזור הרצועה הצולבת בניתוח.
בניתוח, המנתח ישחזר את הרצועה הצולבת באמצעות שתל עצמי – מגיד הפיקה, גיד ארבע ראשי או גידי ההמסטרינג. במקרים מסויימים משתמשים בשתל מבנק הרקמות במקום בגיד מהמנותח.
מה קורה אחרי הניתוח?
מומלץ להתחיל פיזיותרפיה בימים שלאחר הניתוח (עד שבוע) ולכן מומלץ לקבוע תור לפיזיותרפיה מבעוד מועד.
חשוב לציין כי כל אחד ואחת מחלימים בקצב אישי ושונה ולכן לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה של כל מנותח או מנותחת. באופן כללי ניתן לומר כי יש צורך בשימוש בקביים בשבועיים הראשונים, הליכה תקינה ללא עזרה תוך 2-4 שבועות, ריצה ללא שינויי כיוון תוך 3-4 חודשים וחזרה לספורט המלווה בשינוי כיוון רק סביב 6-9 חודשים מהניתוח
סוקולוב 46 (כיכר המושבה)
הוד השרון
פול אפקט מדיה ניהול קמפיינים ברשת