מרכז רפואי רמת אביב

קרע רצועה צולבת אחורית

מנגנון הפציעה
קרע ברצועה הצולבת בברך, על פי רוב, קורה במהלך פגיעה סיבובית לברך כגון שינוי כוון פתאומי. בחבלה סיבובית הברך חווה נטיעה וסיבוב (Plant & Twist). במנגנון זה, לדוגמא בזמן עצירה פתאומית, השוק נשארת נטועה ברצפה בעוד הירך (ושאר הגוף) ממשיך קדימה ו/או להסתובב. הרצועות עלולות להימתח מעבר ליכולתן ולהיקרע או לאבד את תפקודן. קרע ברצועה צולבת אחורית יכול לקרות גם בעקבות חבלה ישירה לברך באנרגיה גבוהה כמו פגיעה ישירה בפעילות ספורטיבית (תיקול ישיר לברך, בעיטה לברך באומנות לחימה וכו׳) או בחבלה (לדוגמא פגיעה בברך מלוח המחוונים בזמן תאונת דרכים).

מי בסיכון?
פגיעה סיבובית לברך, יישור יתר או עצירה פתאומית יכולות לקרות לכל אחד מאתנו אולם שכיחות יותר בפעילויות המחייבות שינויי כיוון כגון סקי, כדורגל, כדורסל, טניס, אומנויות לחימה וכו׳.
תנועת עצירה פתאומית תוך שינוי כיוון יכולה לקרות לכל אחד, אך שכיחה יותר במהלך סקי, משחקי כדורסל, כדורגל, וטניס.

איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
תפקידה של הרצועה הצולבת האחורית הוא למנוע מהשוק לנוע אחורה יחסית לירך (ולגוף) ולכן התלונה העיקרית של הסובלים מקרע ברצועה צולבת אחורית תהיה חוסר יציבות של הברך המלווה בבריחות, חוסר שליטה ותחושה כי לא ניתן לסמוך על הברך. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם הקרע יכול לא להתבטא כלל (א-סימפטומטי)

בזמן הפציעה ייתכן ותורגש (או אף תישמע) תחושת קריעה (או אף ״קנאק״). נפיחות בברך לרוב לא תופיע מאחר וחלק מהרצועה נמצא מחוץ למפרק. נפיחות בחלק האחורי של השוק לעומת זאת עלול להופיע.

מה צריך כדי לאבחן?
פגיעה מבודדת ברצועה צולבת אחורית יכולה במקרים רבים ״להתפספס״ מאחר ולא תמיד מלווה בתלונות ברורות. עם זאת, לרוב, סיפור של חבלה סיבובית לברך יחד עם הופעת נפיחות מידית, תלונות על חוסר יציבות וממצאים אופייניים בבדיקה הגופנית מספיקים על מנת לאבחן קרע ברצועה. במקרים רבים יהיה צורך בבירור מתקדם הכולל MRI מאחר וישנם מבנים נוספים העלולים להיפגע יחד עם הרצועה הצולבת האחורית.

טיפול
בתקופה המידית שלאחר הפציעה (מספר שבועות) הטיפול הוא שמרני מיסודו ומתמקד בהפחתת נפיחות, השגת טווח תנועה וחיזוק שרירים סביב הברך. מאחר ודלדול שרירים יכול להופיע תוך ימים מספר מומלץ להתחיל בפיזיותרפיה מוקדם ככל האפשר.

טיפול השמרני – רוב החולים עם פגיעה מבודדת (קרע מבודד של רצועה צולבת אחורית) לא זקוקים לניתוח ויכולים להחלים כראוי בטיפול שמרני.
מעיקרי הטיפול הוא חיזוק שרירים סביב הברך ושיקום ההתמצאות המרחבית של המפרק (פרופריוצפציה).

טיפול ניתוחי – שחזור ניתוחי של רצועה צולבת אחורית יכול להתאים למטופלים עם רמת פעילות גבוהה מאוד או, לחילופין, מטופלים עם פגיעות משולבות כגון קרע ברצועה צולבת אחורית יחד עם קרע במבנים בפינה האחורית חיצונית של הברך. בניתוח, המנתח ישחזר את הרצועה הצולבת באמצעות שתל עצמי – מגיד הפיקה, גיד ארבע ראשי או גידי ההמסטרינג. במקרים מסויימים משתמשים בשתל מבנק הרקמות במקום בגיד מהמנותח. הניתוח יכול להתבצע באופן ארתרוסקופי או באופן פתוח (כתלות בפגיעות שאובחנו)

מה קורה אחרי הניתוח?

מומלץ להתחיל פיזיותרפיה בימים שלאחר הניתוח (עד שבוע) ולכן מומלץ לקבוע תור לפיזיותרפיה מבעוד מועד.
חשוב לציין כי כל אחד ואחת מחלימים בקצב אישי ושונה ולכן לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה של כל מנותח או מנותחת. באופן כללי ניתן לומר כי יש צורך בשימוש בקביים בשבועיים הראשונים, הליכה תקינה ללא עזרה תוך 2-4 שבועות וחזרה לספורט המלווה בשינוי כיוון רק סביב 3-6 חודשים מהניתוח

מעוניינים לקבוע תור אצל ד"ר עמר :

מעוניינים לקבוע תור ?

מלאו את הפרטים בטופס הבא ואנו נחזור אליכם