מרכז רפואי רמת אביב

קרע במניסקוס

מהו מיניסקוס?
המניסקוס הוא מבנה סחוסי המצוי בין עצם הירך לעצם השוק. בכל ברך ישנם שני מניסקוסים האחד פנימי (בצד הפונה לברך השנייה) והשני חיצוני. למניסקוסים בברך מספר תפקידים אולם העיקריים ביניהם הינם עזרה בייצוב הברך (מייצב משני) ופיזור העומסים המופעלים על סחוסי המפרק.

מנגנון הפציעה
קרע במניסקוס יכול להיות אקוטי/חבלתי או ניווני. קרע נווני מתרחש באופן הדרגתי איטי ויכול להיות חלק מתהליך נווני של המפרק. קרע אקוטי עלול להתרחש בעת חבלה סיבובית לברך.

מי בסיכון?
המנגנונים השונים האחראים לקרע במניסקוס גוזרים אוכלוסיות אופייניות שונות.

קרע חבלתי של המניסקוס – חבלה סיבובית לברך (או כיפוף עמוק כגון Deep Squat) עלולה ״ללכוד״ את המניסקוס בין עצם הירך לעצם השוק והמשך התנועה יכול לגרום לקרע במניסקוס. האוכלוסייה בסיכון לקרע במנגנון זה הינה אנשים פעילים גופנית.

קרע ניווני של המניסקוס – קרע ניווני הינו חלק מהשינויים הניווניים החלים במפרק (אוסטיאוארתריטיס). אוכלוסיות בהן שינויים נווניים נפוצים יותר הינן אנשים בעשור ה 6 ומעלה או אנשים אשר חוו פגיעה קשה (שברים, קרעים ברצועות וכו׳) בברך לפני 10-15 שנים (אוסטיאוארתריטיס פוסט טראומטית).

איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
אנשים הסובלים מקרע במניסקוס מתארים כאב חד וצובט. לעיתים מתארים קליקים בברך באזור הכאב, נפיחות ואף בריחות של הברך. הכאב מופיע בעיקר במעבר מכיפוף ליישור ולהיפך (לדוגמא: עליית מדרגות, כניסה ויציאה מאוטו וכמובן, פעילות גופנית). במקרים מסוימים הקרע במניסקוס יכול למנוע יישור מלא של הברך, מצב הנקרא ״ברך נעולה״. מצב זה הוא חריג ומחייב התייחסות מיוחדת ומהירה.

מה צריך כדי לאבחן?
יש להדגיש כי לכאבים סביב הברך ישנן סיבות רבות בין אם תוך מפרקיות ובין אם חוץ מפרקיות. אי לכך, האבחנה של קרע במניסקוס מתבצע על ידי שילוב בין תלונות אופייניות, ממצאים אופייניים בבדיקה הגופנית (כאב, קליק) מכוונים מאוד לאבחנה. השלמת האבחנה יכולה להתבצע באמצעות MRI (בעיקר במצבים של חשד לפגיעה משולבת או במצב בו האבחנה אינה חד משמעית). לאור זאת, ייתכן כי ייבדקו גם מקורות אחרים לכאבים בזמן הבדיקה במרפאה.

טיפול 
הטיפול בקרע מניסקוס יכול להיות שמרני או ניתוחי.

טיפול שמרני –  שינוי אופי פעילות, הימנעות מפעולות כואבות, טיפול בנוגדי דלקת וכאב וכמובן טיפול פיזיותרפי אינטנסיבי הם המרכיבים העיקריים של הטיפול השמרני. לטיפול זה יכולות להיות תוצאות טובות המביאות לתפקוד מלא ללא כאב משמעותי על אף קיומו של הקרע.

טיפול ניתוחי –  הטיפול הניתוחי בקרע במניסקוס מתבצע בשיטה ארתרוסקופית, בזמן הניתוח הארתרוסקופי מתבצעת סקירה מלאה של כל המרפק על מנת לאתר פגיעות נוספות על מנת לאפשר גם טיפול בפתולוגיות נוספות, אם קיימות. במרבית המקרים, מבצעים ייצוב של המניסקוס על ידי הוצאת החלק הקרוע ועיצוב שארית המניסקוס. בחלק מהמקרים (כאשר ניתן), ניתן לתפור את המניסקוס ללא הוצאת החלק הקרוע.

מה קורה אחרי הניתוח?
מומלץ להתחיל פיזיותרפיה בימים שלאחר הניתוח (עד שבוע) ולכן מומלץ לקבוע תור לפיזיותרפיה מבעוד מועד.
חשוב לציין כי כל אחד ואחת מחלימים בקצב אישי ושונה ולכן לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה של כל מנותח או מנותחת. באופן כללי ניתן לומר כי מותרת דריכה מלאה מיד לאחר הניתוח תוך שימוש בקביים לצורך יציבות והקלה על הכאב. כאשר מתבצעת תפירת מניסקוס נשיאת המשקל תהיה תחת מגבלות. הליכה תקינה ללא עזרה תוך 2-4 שבועות וחזרה לספורט המלווה בשינוי כיוון רק סביב 3-4 חודשים מהניתוח.

פרופ' אייל עמר מסביר על קרע במניסקוס

מעוניינים לקבוע תור אצל פרופ' עמר :

מעוניינים לקבוע תור ?

מלאו את הפרטים בטופס הבא ואנו נחזור אליכם