מנגנון הפציעה
פריקת פיקה עלולה להתרחש לאחר חבלה ישירה לברך או חבלה סיבובית לברך. בזמן הפריקה הפיקה נעה (ברוב המכריע של המקרים לכיוון חוץ הברך) אל מחוץ לשקע הירך.
איך זה קורה?
חוסר יציבות של הפיקה עלול להופיע לאחר פריקה של הפיקה, או אצל אנשים מועדים לפריקות, גם ללא פריקה של ממש. פריקה של הפיקה מתרחשת לרב בזמן חבלה ישירה לברך, או בחבלה סיבובית לברך, כאשר הפיקה נעה מחוץ לשקע של העצם הירך, אל החלק החיצוני של הברך.
מי בסיכון?
פריקה של הפיקה שכיחה יותר בנשים צעירות, באנשים עם גמישות יתר, באנשים עם רגלי "X", וכלל, שכיחה יותר באנשים המבצעים פעילות גופנית אשר מבוצעים בה שינויי כיוון פתאומיים (כדורסל, כדורגל, טניס).
כ 40% מהאנשים אשר חוו פריקה אחת, יחוו חוסר יציבות של הפיקה, ואילו 60% לא יחוו ארוע שני לעולם.
איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
התלונות העיקריות המיוחסות לחוסר יציבות של הפיקה הינן כאב בקדמת הברך, או משני צידיה, תחושת חרדה בפעילויות מסוימות, ופריקות פיקה חוזרות.
מה צריך כדי לאבחן?
עיקר האבחנה מתבצע על ידי שילוב בין התלונות האופייניות, והבדיקה הגופנית. כאשר ישנו סיפור ברור של פריקה של הפיקה ששוחזרה, האבחנה קלה יותר. עם זאת, הבדיקה הגופנית מאפשרת אבחנה של חוסר יציבות של הפיקה גם ללא אירועים קודמים של פריקה מלאה.
חשוב לדעת כי ישנן סיבות רבות לכאב סביב ובתוך הברך, בייחוד בקדמת הברך, ובדיקה גופנית מדוקדקת תאפשר הגעה לאבחנה במרבית המקרים. כאשר האבחנה אינה חד משמעית, כאשר ישנו חשד לחלקיק עצם שבור לאחר פריקה, או כאשר עולה האפשרות של טיפול ניתוחי, יש להשלים את האבחנה על ידי בדיקות הדמייה, הכוללות צילום רנטגן, בדיקת CT, ולעיתים גם בדיקת MRI.
טיפול
טיפול שמרני – הטיפול השמרני כולל בעיקר פיזיותרפיה, חיזוק מייצבי מפרק הירך, חיזוק המייצבים הפנימיים של הברך, שינוי אופי פעילות, והימנעות מפעולות הגורמות לכאב.
טיפול ניתוחי – מתאים לסובלים מפריקות חוזרות, למטופלים עם חלקיקי עצם חופשיים בברך, או למטופלים אשר חוסר היציבות של הפיקה מונע מהם פעילות.
ישנם סוגים שונים של טיפולים ניתוחיים לתיקון חוסר יציבות של הפיקה, וההחלטה על סוג הניתוח מתבצעת על פי הגורמים הייחודיים לחוסר היציבות אצל כל מטופל ומטופל. חלק מהניתוחים הם ניתוחים של שחזור רצועה, המחברת את הפיקה לירך. את שחזור הרצועה מבצעים בעזרת אחד מהגידים הנמצאים סמוך לברך.
מנגד, חלק מהניתוחים ממקמים מחדש את הפיקה כך שיפעלו עליה כוחות מכאניים אחרים. בניתוחים אלה, יש צורך בהעברת חיבור גיד הפיקה לירך למיקום חדש, על ידי ניסור של חלק מעצם השוקה (טיביה).
מה קורה אחרי הניתוח?
לאחר הניתוח, חשוב להתחיל ביצוע פיזיותרפיה בתוך שבוע מהניתוח. לשם כך עליך לקבוע תור מבעוד מועד עם מכון פיזיותרפיה. מרבית המנותחים רשאים לדרוך דריכה מלאה מיד לאחר הניתוח, תוך שימוש בקביים, בעיקר בשל כאב בזמן דריכה.
קצב ההחלמה הינו מאוד אישי. לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה האישי שלך. עליך לקחת בחשבון כחודשיים של הגבלה בפעילות יומיומית, כולל נהיגה. חזרה לפעילות ספורטיבית עשויה לארוך 4-6 חודשים.
סוקולוב 46 (כיכר המושבה)
הוד השרון
פול אפקט מדיה ניהול קמפיינים ברשת