מנגנון הפציעה
בתסמונת תפס הכתף, גידי השרוול המסובב או רקמה אחרת נצבטים בין עצם הזרוע (הומרוס) לגג המפרק (אקרומיון) בתנועות מסוימות (בעיקר בקצה כיפוף קדמי או הרמה).
לעיתים תסמונת התפס (צביטה) עלולים להתרחש גם כאשר ישנו תהליך דלקתי באזור הגורם לנפיחות של הרקמות ומאפשר את הצביטה. תסמונת התפס יכולה לקרות גם בעקבות צורת העצמות (מבנה מולד).
מי בסיכון?
תסמונת התפס יכולה לקרות אצל כל אדם אולם נפוצה יותר באנשים מעל גיל 40 ובאנשים המבצעים פעילויות חוזרות ונשנות כאשר היד מורמת מעל גובה הראש (מתקינים, צבעים, שחיינים וכו׳).
איך זה מתבטא (על מה אתלונן)?
התלונה הנפוצה היא כאב. הכאב מופיע בעיקר לקראת סוף טווח התנועה. מדובר בכאב המופיע בזמן התנועה הגורמת לצביטה ולא בתנועות שונות או בהתקפים. התלונה השכיחה תהיה כאבים בהיבט קדמי או חיצוני של הכתף בעת הרמה של היד קדימה או הצידה תוך כדי סיבוב פנימי (כמו חפיפה, סירוק וכיוב׳)
איך מאבחנים תסמונת תפס של הכתף?
כאבים בכתף יכולים להתבטא במספר לא מבוטל של סימנים בבדיקה הגופנית ולכן עיקר האבחנה יתבצע על ידי שילוב בין תלונות אופייניות ולבין הממצאים האופייניים בבדיקה גופנית.
חשוב לדעת כי כאב בכתף יכול לנבוע מסיבות שונות אשר חלקן אינן קשורות לכתף כלל. אי לכך, בזמן הבדיקה במרפאה ייתכן כי ייבדקו גם מקורות כאב נוספים כגון צוואר ובית החזה. לרוב, ועל פי החלטת הרופא, האבחנה תאושרר על ידי בדיקת דימות כגון אולטרה סאונד, צילום או MRI.
טיפול
הטיפול בתסמונת התפס לרוב יתחיל בטיפול שמרני ובמידה וללא הטבה יוצע טיפול ניתוחי. כמובן, כי ישנם מצבים בהם הצביטה נגרמת בשל מבנה לא תקין ואז יוצע טיפול ניתוחי מוקדם יותר במהלך הטיפול.
טיפול שמרני – הטיפול השמרני כולל פיזיותרפיה אשר מסייעת בגיוס שרירים שלא מעורבים בצביטה לביצוע הפעולה ובכך מפחיתים את הדלקת באזור. בנוסף, טיפול נגד דלקת ע"י תרופות או ע"י הזרקה לכתף מפחיתים אף הם את הדלקת ואת ״הסיבה״ לצביטה
טיפול ניתוחי – עיקרו להגדיל את החלל בין עצמות הכתף, ובכך מאפשר מרחב תנועה גדול יותר, ללא צביטה. לרב, מדובר בניתוח ארתרוסקופי, המבוצע בעזרת 2-4 חתכים קטנים סביב הכתף.
מה קורה אחרי הניתוח?
לאחר הניתוח, חשוב להתחיל ביצוע פיזיותרפיה בתוך שבוע מהניתוח. לשם כך עליך לקבוע תור מבעוד מועד עם מכון פיזיותרפיה.
חשוב להניע את הכתף בימים הקרובים לאחר הניתוח למרות הכאב על מנת למנוע יצירת צלקת.
יש לציין כי קצב ההחלמה של כל חולה הינו מאוד אישי. לא ניתן להעריך מראש את קצב ההחלמה האישי שלך. עליך לקחת בחשבון כחודש של הגבלה בפעילות יומיומית.
סוקולוב 46 (כיכר המושבה)
הוד השרון
פול אפקט מדיה ניהול קמפיינים ברשת